Φαρμακεία


Η συμβολή των Φαρμακοποιών στην ελληνική οικονομία αλλά κυρίως στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού είναι σε όλους μας γνωστή. Άλλωστε ποιος δεν έχει προσωπική σχέση με τον Φαρμακοποιό του που τον εμπιστεύεται και συμβουλεύεται για τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία του.

Ιδιαίτερα όμως την περίοδο της πανδημίας, που το σύστημα Υγείας πιέζεται, τα Φαρμακεία της γειτονίας έχουν αυξημένο φορτίο εργασίας με την πραγματοποίηση των χιλιάδων Rapid test, τη βοήθεια που παρέχουν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες που δεν είναι εξοικειωμένες με την άυλη συνταγογράφηση, τις πλατφόρμες για τον εμβολιασμών κτλ.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (pdf) το 2018 οι πωλήσεις φαρμάκων σε Φαρμακεία και φαρμακαποθήκες έφτασε τα 4.1 δις ευρώ αυξημένες κατά 2.5% σε σχέση με τον προηγούμενο έτος. Οι επόμενες χρονιές είχαν περαιτέρω αύξηση τζίρου σύμφωνα με ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού τύπου.
 

Ο ρόλος των Φαρμακείων θα συνεχίσει να είναι κομβικός τα επόμενα χρόνια

Όπως καταλαβαίνει κανείς ο ρόλος των Φαρμακείων θα συνεχίσει να είναι κομβικός τα επόμενα χρόνια. Επομένως και όσον αφορά το κομμάτι της ασφάλισης τους θα πρέπει ο Ασφαλιστικός Πράκτορας με τον κατάλληλο επαγγελματισμό να δώσει τη δέουσα προσοχή έτσι ώστε ο Φαρμακοποιός να είναι διασφαλισμένος για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.
 

Η πείρα έχει δείξει ότι οι ζημιές στα Φαρμακεία είναι από πολλές και διαφορετικές αιτίες

Από τι κινδυνεύει ένα Φαρμακείο όμως μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Η πείρα έχει δείξει ότι οι ζημιές στα Φαρμακεία είναι από πολλές και διαφορετικές αιτίες. Αρχικά τα Φαρμακεία είναι στόχος για ληστείες καθώς υπάρχουν συνήθως μετρητά στο ταμείο ενώ υπάρχει εύκολη πρόσβαση και διαφυγή για τους ληστές. Σε πολλές περιπτώσεις τυγχάνει ένα Φαρμακείο να είναι και γνώριμος χώρος για κάποιον που πραγματοποιεί μια ληστεία, γεγονός που το ιεραρχεί ψηλά στην προτίμηση του ληστή. Είναι σημαντικό να υπάρχει κάλυψη στο Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο για αυτές τις περιπτώσεις έτσι ώστε να μην υπάρχει “επιθυμία” για αποτροπή – εμπλοκή. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι τις βραδινές ώρες που είναι κλειστά τα Φαρμακεία γίνονται και διαρρήξεις με στόχο τα παραφαρμακευτικά προϊόντα και τα καλλυντικά που διατίθενται.
 

 
Εκτός από τις ληστείες και τις κλοπές, πολλές ζημιές αντιμετωπίζουν τα Φαρμακεία και από τη Θραύση Κρυστάλλων, εξαιτίας της μεγάλης βιτρίνας που υπάρχει αλλά και εσωτερικών τζαμιών όπως καθρέφτες, αυτόματες πόρτες εισόδου και άλλα παρεμφερή. Όλες αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να καλυφθούν από τη στιγμή που τα έχει συμπεριλάβει και τα έχει δηλώσει αναλυτικά ο Ασφαλιστικός Πράκτορας στην αίτηση Ασφάλισης. Επίσης συχνό φαινόμενο είναι να υπάρχει απώλεια ψύξης εξαιτίας διακοπής στο ρεύμα όπου σαν επακόλουθο να υπάρχει αλλοίωση ευαίσθητων εμπορευμάτων που ήταν σε ψυγεία ή ψυκτικούς θαλάμους.

Πέρα από τα παραπάνω που αφορούν περισσότερο τα Φαρμακεία υπάρχουν και οι καλύψεις κινδύνων που βρίσκουμε και στα υπόλοιπα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια των επιχειρήσεων που είναι εξίσου σημαντικοί. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι η κάλυψη από τη Φωτιά, Σεισμό, Φυσικά Φαινόμενα ή η Θραύση Σωληνώσεων, που ειδικά το εμπόρευμα των Φαρμακείων, ζημιώνεται περισσότερο σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις, λόγω των πολλών μικρών χάρτινων συσκευασιών των φαρμάκων.
 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο κομμάτι της Αστικής & Επαγγελματικής Ευθύνης των Φαρμακοποιών

Ιδιαίτερη αναφορά όμως πρέπει να γίνει στο κομμάτι της Αστικής & Επαγγελματικής Ευθύνης των Φαρμακοποιών. Ας αναλύσουμε λίγο ξεχωριστά την Αστική και την Επαγγελματική Ευθύνη.

Αρχικά όσον αφορά την Αστική Ευθύνη το κάθε Φαρμακείο δέχεται πολλούς ηλικιωμένους, γεγονός που αυξάνει τη συχνότητα να συμβεί ένα ατύχημα. Να γλιστρήσει κάποιος σε μια υγρή επιφάνεια, να μην προσέξει εάν υπάρχει ένα σκαλοπάτι και πέσει, να χτυπήσει στην είσοδο της βιτρίνας και άλλα πολλά περιστατικά που όλοι οι φαρμακοποιοί έχουν συναντήσει κάποια στιγμή. Βέβαια επιβαρυντικός παράγοντας δεν είναι μόνο η αυξημένη συχνότητα για τις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και η αυξημένη σοβαρότητα των ατυχημάτων αυτών. Αν γλιστρήσει και πέσει ένας άνθρωπος 30 ετών το πιο πιθανό είναι να μην πάθει τίποτα. Αν γλιστρήσει ένας άνθρωπος 80 ετών η σοβαρότητα της κατάστασης θα είναι πολλαπλάσια, με αποτέλεσμα να γεννιούνται περισσότερες αποζημιώσεις.
 

 
Τώρα όσον αφορά το κομμάτι της Επαγγελματικής Ευθύνης τα πράγματα γίνονται περισσότερο πολύπλοκα. Οι πωλήσεις των φαρμακείων δεν είναι όπως είναι μια πώληση ενός άλλου προϊόντος από ένα άλλο κατάστημα. Τα προϊόντα απευθύνονται νομοτελειακά σε ευπαθείς ομάδες ή σε άτομα που τη δεδομένη χρονική στιγμή χρήζουν κάποιας ίασης.

Μια ομπρέλα προστασίας για τον Φαρμακοποιό

Ο φαρμακοποιός όταν πουλάει ένα φάρμακο που δεν συνοδεύεται από ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναλαμβάνει άθελα του και την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στο ασθενή από το φάρμακο που του διάθεσε. Δηλαδή δυνητικά η ευθύνη μετακυλίεται από τον θεράποντα ιατρό του ασθενή, στον φαρμακοποιό. Μπορεί επίσης η ευθύνη να επιμεριστεί μεταξύ του γιατρού και του φαρμακοποιού. Επίσης πολλές φορές οι φαρμακοποιοί παρασκευάζουν διάφορες κρέμες που είναι πιθανό να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες αντενδείξεις και επιπλοκές. Βέβαια εκτός από τα επαγγελματικά λάθη όπως τα παραπάνω, κατά την καθημερινότητα είναι φυσιολογικό να γίνονται λάθη και από αμέλεια απο τον ίδιο τον φαρμακοποιό ή τους βοηθούς του. Λάθος δοσολογία σε ένα φάρμακο της συνταγής, διαφορετική δραστική ουσία, λάθος στην συχνότητα λήψης του φαρμάκου και άλλα παρεμφερή καθημερινά παραδείγματα.

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να υπάρχει μια ομπρέλα προστασίας πάνω από τον φαρμακοποιό για όλες τις ευθύνες που απορρέουν από την επαγγελματική του δραστηριότητα. Το κόστος είναι μικρό για την προστασία που παρέχει.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την περαιτέρω ανάλυση των αναγκών σας και εφόσον το επιθυμείτε για την έκδοση μιας προσφορά Ασφαλιστικής κάλυψης.






νέα :






















verde.tec

14.03.2023










































    επικοινωνήστε μαζί μας









    © 2020 - Ιωάννης Ν. Κούτσικος